Месечните графици за разпределяне на водните ресурси в страната се утвърждават от еко министъра. Това каза след двучасов разпит в прокуратурата Атанаска Николова - заместник-министър в МОСВ по повод на разследването за водната криза в Перник.

По думите ѝ всеки график се подготвя от експерти и ВиК дружествата, които трябва да се съобразяват с прогнозите за времето.

„Заявката, която пристига в министерството в дадения случай е от ВиК-Перник. Заплащането става на базата на употребените реални количества“, посочи тя. На въпрос дали „Стомана Индъстри“ плаща на местното ВиК, Николова не можа да отговори.

Според Николова, трябва да се направи сериозен анализ на процедурите и начина на работата в министерството, защото има пропуски и кризата не трябва да се повтаря.

Тя допълни, че всяко подадено количество вода – повече или по-малко – се заплаща.

Междувременно бившият областен управител на Перник Ирена Соколова опроверга в писмо до медиите тезата на бившия шеф на ВиК в града Иван Витанов, че е забавила въвеждането на воден режим в Перник и го е попитала дали си представя какво ще последва.

"Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител.
Всъщност, областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!", се казва в писмото на Соколова.

Апелативният специализиран съд утре ще гледа мярката за неотклонение на Нено Димов.