Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид, за това сигнализират от регионалната екоинспекция и призовават гражданите на града да не излизат от домовете си или от работните места.

Отклонението от нормата е регистрирано тази сутрин.

Екоинспекторите посочват, че превишаването е близо 2 пъти над нормата, като днес са отчетени три последователни завишавания, измерени в 5 ч., в 6 ч. и в 7 ч. 

Снимка: Изпълнителна агенция по околна среда

След 12 ч. нивата на опасния газ са в норма и продължат да намаляват, това показва информационната система на Изпълнителната агенция по околна среда. 

При отравяне на въздуха със серен диоксид се засяга дихателната система - при нормална физическа активност и дишане през носа.

Най-застрашени са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

Заради ситуацията директорите на детски градини и училища на територията на града бяха извикани на спешна среща в общината. Занятията няма да бъдат спирани, но се преустановяват дейностите на открито.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно след срещата стана ясно, че във всички учебни заведения в Перник ще бъдат монтирани хидрофорни системи, за да се обезпечи проблемът с питейната вода. Към момента те разчитат изцяло на бутилирана вода.