Комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник с участието на РЗИ, РИОСВ, МВР, ДАНС и прокуратурата трябва да установи кой е източникът на замърсяване на въздуха в града. Това стана ясно на брифинг на екоминистъра Нено Димов и кмета Вяра Церовска.

Ще започне и засилен контрол по границите за внасянето на горива от отпадъци.

Жителите на миньорския град от месеци се оплакват от лошо качество на въздуха, а в последните дни започнаха и да се събират на по-масови протести. Хората показаха пред камерите и снимки от странен кафяв пушек от местния ТЕЦ „Република”, като опасенията им са, че там неправомерно се изгарят отпадъци.

Снимка: МОСВ

„По време на срещата с кмета на Перник днес решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на теца, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF-гориво (от боклуци – б.р.) през последните 5-6 месеца, но граждани и общината твърдят, че може би е имало такова”, отбеляза Димов, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Церовска призна, че по време на проверката, в която е участвала снощи, не са били открити следи от горене на отпадъци, но беше категорична, че няма да позволи „да бъде упражняван терор на перничани”.

Димов подчерта, че тецът може да има инвестиционно намерение да гори отпадъци, но това не означава, че процедурата е приключила и има разрешение: „Вчера изтече последният срок за становища и към момента има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 – в РИОСВ – Перник”.

Снимка: bTV

Екоминистърът отбеляза и че централата през последните месеци е била санкционирана многократно за екологични нарушения.

От ТЕЦ "Република" са категорични, че не горят отпадъци.

Димов съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „Митници“  и „Гранична полиция” за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци. „Има горива отпадъци от т.нар. „зелен“ списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася, отговаря на описаното в декларацията“, обясни Нено Димов.