Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата като автор на уличаващия запис, е заплашвал и следващия си работодател.

От министерството на образоването обвиниха Ангелов, че е отправял заплахи към прекия си ръководител.

През есента на 2016-а Ангел Ангелов постъпва на работа в министерството на просветата след престоя си в културното ведомство.

Назначен е като експерт в Изпълнителната агенция "Наука и образование за интелигентен растеж". Там той е част от екипа, отговарящ за подписването на договори по европейската програма.

Как настъпва разривът в отношенията между Ангелов и сегашният му работодател?

Вчера Боил Банов посочи Ангел Ангелов като автор на записа, изнесен от БСП, и обяви, че е бил изнудван в продължение на години.

Бившият културен министър също изнесе данни за Ангелов, от времето, когато той е работил под негово ръководство.

„Заради Ангелов съм правил 4 проверки, 3 вътрешни и една външна заради Норвежката програма”, каза бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Днес сутринта заместник-министърът на културата Деница Сачева изнесе данни за подобни действия, извършвани от същия мъж, който вече работи в образователното ведомство. По думите на Сачева през декември миналата година Ангелов правил опити да притиска шефа на агенция.

„Със заплахи и компромати, че ще бъдат изнесени документи. Има данни, че той е свързан с лица, които работят по европроекти, иска проектите да отиват при конкретни лица ... и в момента се води следствие”, поясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Заплашваният директор на агенцията е Кирил Гератлиев.  

Снимка: bTV

„Рекетиран, не знам дали е точната дума, но заплашван – да”, каза изп. дир на ИА "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев. 

След заплахите, гумите на автомобила му били нарязани. Гератлиев разказва още, че влошаването в отношенията между него и Ангелов започнали след вътрешно разследване на министерството, което установило, че служителят изнасял конфиденциална информация, свързана конкурсите за усвояването на евросредствата. 

Днес Ангел Ангелов не се е явил на работа, съобщиха от просветното министерство. Той не отговаря и на опитите на bTV да се свърже с него за коментар.