Полицията в Пловдив разкри мащабна схема за източване на НЗОК с фалшиви документи за изплащане на помощни средства за хора с увреждания. Това съобщиха на брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Чергов.

Измамата е свързана с предоставянето на помощни средства за хора с увреждания. До момента е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лева. По случая са задържани осем души, от които петима лекари, участвали в експертни комисии. 

Схемата започнала да действа през юли 2022 г., когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства. Тогава в Пловдив е създадено дружество, което е принципал на Медицински център със седалище в София. 

В него имало четири експертни комисии, съставени от по двама лекари - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства. 

Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и служителите на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисионни.

Установено е, че фирмите на управителя са усвоили 815 хил. лева по 730 протоколи за извършени прегледи на лица с инвалидност, без те да се преглеждани. За останалите, издадени от центъра протоколи, предстои да се установи по какъв начин и как са изплащани помощните средства. 

В някои от случаите хората вместо помощни средства са поискали пари, които са им били изплащани от центъра. В един от случаите на лице са преведени 600 лева, а отпуснатата сума за помощно средство от НЗОК е била в размер на 4000 лева.

Акцията на полицията е проведена на 28 август, когато в Пловдив и в страната са претърсени 16 адреса и иззети голям брой документи, 50 флашки с данни, около 50 хил. лева, 10 компютъра, идентифицирани са и електронни подписи, използвани от лекари, членове на комисиите. 

Основното действащо лице - управителят на центъра, който по това време е бил в чужбина, е арестуван при завръщането му в страната. Всички са задържани за 72 часа. Двама от медиците са от Велико Търново, другите арестувани са от Пловдив. Повдигнатите обвинения на лекарите са за документна измама, а на служителите на двете фирми - за помагачество.

При опит от страна на инспекцията за обратна връзка с трима души от Пазарджик, получили помощни средства, същите съобщили, че не са получавали такива. Разпитани над 500 души. Установено е, че са издадени протоколи на имената на 27 починали. 

При проверка на адресите на центъра в София и Пловдив разследващите установили, че те са фиктивни. Там не е установена каквато и да е медицинска дейност, свързана със здравето на хората, допълни прокурорът.