Продължава да се увеличават заразените с коронавирус у нас и те вече са почти 1363 души, отчете Националният оперативен щаб.

В столицата и страната отварят големи паркове, но не за всички. Щабът предупреди, че разхлабването на мерките води до ръст на заболелите.

В София отворените паркове са 10.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората могат да се движат само по определени маршрути с входове и изходи, за да не се струпват хора.

Това обаче не означава, че всеки може да посети парка.

Снимка: btvnovinite.bg

До 9.30 сутринта и след 18.30 вечерта възможност имат спортуващи и хора с кучета - 1 куче - един човек. А през деня от 9,30 до 18,30 ч. – родители с деца до 12 г. и бременни жени, но пък в други градове бременни не се допускат, защото не са споменати в заповедта на здравния министър.

В заповедта на здравния министър обаче велосипедисти и спортуващи не фигурират. Очакваме отговор от Здравното министерство защо.

Снимка: btvnovinite.bg

Стотици родители с малки деца избраха да се разходят в Южния парк в София през първия ден от разхлабването на мерките. Движението е еднопосочно.

Николай води дъщерите си в парка за първи път от месец и половина. "Смятам, че би могло да се отворят и повече маршрути, но като първа стъпка е окей", посочва Николай.

Семейството обаче не може да си почине на пейка, защото сядането е забранено.

Снимка: Ладислав Цветков

Затворена детска площадка посреща децата. "Мисля, че е за тяхно добро – да не пипат много люлки, които са пипани от други деца", отбелязват родителите.

Не всички желаещи успяха да влязат в парка. Властите връщаха велосипедистите през деня. "Би трябвало като нямаме деца и ние да се възползваме. И ние сме хора", смята Детелин.

А тези, които успяха, трябваше да се движат по три обособени маршрута. В най-големия парк - "Борисовата градина", изходите са далеч от входовете, алармират родители.

Снимка: Ладислав Цветков

За разлика от София, където са отворени 10 парка, в други по-големи градове в страната – Велико Търново, Пловдив и Стара Загора всички паркове приемат посетители. В Плевен тази заповед е приложена в най-чист вид. Така бременните и спортуващите не могат да посещават парковете. В Пловдив се разхождаха не само родители с деца. 

Във Велико Търново на места пейките са оградени със сигнални ленти. Не липсват и нарушители. "Защо съм без маска ли?! Защото най- много да ми докара някоя бактериална пневмония тая маска в туй горещото време", отбелязва мъж без маска в парка.

Снимка: Ладислав Цветков

И въпреки трудностите, най-щастливи са майките с деца. "Много се радваме, че отвориха поне парковете да можем да си разхождаме малко децата... че вътре вече полудяват.. определено", споделя майка в Пловдив.

В София остава отворен въпросът кога ще е достъпна Витоша, а на морето плажовете вече са отворени за посетители. Дилема в морските градове е плажовете паркове ли са и кой може да се разхожда в тях? Кметовете на Бургас и Варна опитаха да тълкуват по различен начин министерската заповед.

Снимка: Ладислав Цветков

Противно на очакванията, и в двата морски града плажовете и крайбрежните алеи останаха сравнително пусти днес. Причината може да е в по-хладното време или в това, че много от хората не разбраха къде и кога могат да се разхождат и дали край морето ще важат същите правила като в столицата. 

Във Варна още сутринта решиха да се придържат стриктно към министерската заповед. В Бургас първоначално отпуснаха режима и освободиха и плажовете, и парковете за всички, не само за децата. После уточниха, че разчитат на дисциплината на гражданите.

Снимка: Ладислав Цветков

В цялата страна носенето на маски и спазването на дистанция между хората в парковете е задължителна.

Председателят на Националния оперативен щаб - ген. Венцислав Мутафчийски, все пак предупреди, че "винаги когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви могат да бъдат последиците". 

  • Служебният премиер призова за масова ваксинация
  • 429 нови случая на COVID-19 у нас
  • Лекари: Преболедувалите COVID са изложени на по-голям риск в жегите
  • На плаж в пандемия: Спазват ли се противоепидемичните мерки по морето?
  • 393 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас
  • Намираме се в началото на четвъртата COVID вълна (ОБЗОР)
  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19