Разхлабват част от мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас.

След двумесечно затваряне скоро клиенти отново ще могат да пазаруват и в магазините в търговските центрове.

Междувременно стана ясно, че заради риска от новия вариант на COVID-19 България въвежда задължителен PCR тест на влизане в страната. Той ще важи за гражданите на трети страни, както и на тези от Европейския съюз. Очаква се и заповед за това. 

Въпреки че все още конкретна дата не се споменава, от заседанието на премиера и щаба е ясно, че от началото на февруари, който идва след седмица, врати освен моловете ще отворят и залите за фитнес и спорт, и залите за танци и други занимания по изкуство.

Кой как се връща в клас през февруари?

От 4. февруари започват присъствените занятия на учениците от 5. до 12. клас, но при строго определен ред. Според решението на отрасловия съвет в средното образование първи в училище от 4-ти февруари за две седмици ще се върнат 7., 8. и 12. клас.

След тях – 5. ,10. и 11. клас, а след още 2 седмици – 6. и 9. Окончателното решение обаче се взима от министъра на здравеопазването.

Това разхлабване на мерките е заради спада на заболеваемост, но и на фона на опасността от новия щам на вируса.

Остава неясна обаче съдбата на ресторантите и нощните заведения, които все още не знаят кога отново ще приемат клиенти.

От два месеца в танцово студио музиката звучи при празни зали. До преди два месеца над 300 деца са го посещавали. 

„Децата са вече в едни изключително апатични състояния – не коментирам с телефоните денонощно, много от тях са с депресивни състояние. Което е по страшното, защото един огромен труд, положен от нас – в момента ни трябва да започнем от начало“, казва Марина Стаменова, танцов инструктор.

В залите за танци както и тези за фитнес са заети над 50 хиляди души, казват от сектора.

„Нито по една от мерките не са достигнали пари – нито за подкрепата 20%, нито пък прословутите. „Запази ме“ програмата, която беше по 24 лева на ден. Хората ми се обаждат по телефона и ми казват – от дни не съм ял хляб и ние изпращаме спешни пари по банката хората да имат какво да ядат“, обясни Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес.

Какви са загубите за бизнеса?

Загуби за стотици милиони пък отчитат търговските центрове. Казват, че са готови веднага да отворят. 

„Имаме достатъчно персонал, който да следи за носенето на маски, имаме дезинфектанти на всички ключови места, където хората могат да се дезинфекцират“, казва Манол Гойгаджиев, Българска асоциация на ритейл центровете.
 
За ресторантите и баровете обаче на този етап отваряне не е възможно, стана ясно след срещата при премиера.

„Разбираме абсолютно тяхната тревога. Рискът е, ако ги освободим, дори на 40% да работят, не знам дали другаде в Европа работят и в кои държави, но допускаме, че ги освобождаваме - трябва много ясно да знаят, че тогава при вдигане на броя на заразените - отново ще бъдат затворени. И тогава много по-трудно Министерство на икономиката и социалното министерство ще изплатят тези средства, които в момента те получават“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Отстъпват ли заведенията?

Снимка: EPA

Заведенията обаче не отстъпват и заявяват протест на 27 януари.

„Не искаме срещи със здравния министър тъй като реално на всяка среща на която сме били с него към момента той ни е излъгал. Поредната нова дата да ни кажат на тая среща и да не я изпълнят – няма защо да ходим“,  коментира Лъчезар Захариев, председател на Българската асоциация на заведенията.

За отпускане на мерките се обявиха и големите работодатели.

„Всички луфтове, които позволяват подобряване на епидемиологичната обстановка в България, трябва да се обират и да се прави опит, колкото се може по-широко да се отворят нещата постепенно“, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Според анкета направена от Стопанската камара в края на миналата година 89 от анкетираните фирми, отговарят, че има влошаване на бизнес климата заради COVID-19, а едва 2 процента са оптимисти.