Коалицията се раздели да има или не програма за управление, а в залата повод за скандал стана Законът за околната среда.

Скандалът започна от БСП, след като социалистите изненадващо поискаха освен коалиционно споразумение да има и програма за управлението. Според тях така няма да изглежда, че работят ден за ден и да ги питат постоянно разпада ли се коалицията. Идеята им срещна подкрепа от „Демократична България“, но „Продължаваме промяната“ и ИТН обявиха, че не виждат смисъл в такъв документ. 

В зала мненията се разделиха по еко тема - да има или не двойно обжалване при отчуждаването на земи за големи инфраструктурни проекти.

БСП и „Демократична България“ бяха категорични, че програма за управление трябва да има.

„Програма искаме от първия месец, увериха ни, че ще има, нямам какво повече да ви кажа“, заяви Кристиян Вигенин, зам.-председател на НС.

„Правителството има нужда от ясни и систематизирани приоритети за нещата, които смята следващите месеци да бъдат негов фокус“, каза Христо Иванов.

Той допълни, че очаква да започне работа по такъв документ. Другите две партии във властта обаче бяха категорични - коалиционно споразумение е налице и то е достатъчно.

„Логиката е коалиционното споразумение да се изпълнява, то беше съгласувано между всички експерти в политическите партии и на практика по него трябва да работим“, отбеляза Станислав Балабанов.

„В него ясно са разписани приоритетите - краткосрочни, средносрочни и дългосрочни“, каза Петър Кулински от „Продължаваме промяната“.

В зала също имаше сблъсък по Закона за опазване на околната среда - да се върне ли двуинстационното обжалване на оценки за въздействие върху околната среда за стратегически обекти. Напрежение по темата имаше и в самата коалиция. Затова в хода на дебата беше измислен компромис - двуинстанционно обжалване да има, но да влезе в сила от 2024 г. Това срещна подкрепа и от министъра.

На финала отлагателната клауза мина с гласовете на управляващите. Утре на коалиционен съвет ще бъде обсъждан следващият препъни камък - Северна Македония.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!