Бурен ден в Народното събрание. Работата на депутатите започна трудно - с кворум на ръба и искане на оставката на Корнелия Нинова. Според „Възраждане“ самият факт, че си плащаме годишната вноска в ЕС е равен на военна помощ за Украйна. 

БСП заплаши с излизане от властта при военна помощ за Украйна. 

„Питаме кога Корнелия Нинова ще подаде оставка и БСП ще напусне коалицията? В името на властта всякакви безпринципни уговорки са в сила“, каза Елена Гунчева от „Възраждане“.

БСП реагира остро.

„БСП сме казали, че няма да даваме подкрепа за Украйна и Нинова е заявила това, вие само правите внушения. От тази трибуна говорете само истината“, призова Борислав Гуцанов от левицата.

Последва втори скандал - между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. За начина на управление на държавата преди и сега.

„Срещаме саботаж на всяка крачка, но зад нас стоят интересите на гражданите, които отказаха да бъдат грабени“, каза Андрей Гюров от ПП.

„Утре ще закрием спецсъда, това са нашите червени линии“, допълни той.

Гюров определи червените линии на правителството като борбата за реформиране на страната.

„България има множество кризи, международни и наследени. Навлязохме в енергийна криза с нереформирана енергийна система, с тежка задлъжнялост и ангажименти, поети от предишната власт. Напомняме защо влязохме в политиката, защо не се отказахме. Кои са червените линии на обществото? Борба с корупцията, рестарт на икономиката, реформа на съдебната система, образованието и здравеопазването“, каза още Гюров.

Той е категоричен, че ПП няма да се откажат от пълната прозрачност при управлението на държавни средства.

Последва остра реакция от опозицията в парламента. Според Тома Биков от ГЕРБ-СДС управляващите живеят в свят на илюзии.

„Обвинявате нас, защото сте оплетени в позицията си спрямо Северна Македония“, каза той.

В бурния дневен ред се намеси и ДПС и поиска точката за избор на гуверньор на БНБ да бъде гласувана утре, а не в петък, за да не яде времето за парламентарен контрол.

„Любимия ни Рашков има да отговаря на 88 въпроса. Смятахме колко петъка му трябват. Всевишния здраве да му дава да е министър дълго да може да отговори“, каза Хамид Хамид от ДПС.

Идеята беше отхвърлена, а по предложение на ГЕРБ в петък депутатите ще изслушат на закрито заседание външния министър по темата Северна Македония.

Приета беше законодателната промяна, с която държавата поема осигуровките на украинските бежанци.