След близо 8 часа дебати депутатите от правната комисия приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Така парламентът е на крачка от закриването на спецправосъдието. 

Депутатите от управляващата коалиция закриват специализираните съдилища и премахват кариерните бонуси за магистрати. 

От ГЕРБ и ДПС гласуваха против. Прокуратурата пък реагира, че поправките в Закона за съдебната власт обслужват организираната престъпност олигархията, и заплаши, че ще има европейска реакция. От мнозинството определиха промяната като първа стъпка в съдебната реформа и важен елемент от коалиционното им споразумение.

Главният прокурор пристигна в парламентарната комисия за второто гласуване на поправките и обяви, че дошъл от уважение към депутатите. 

Гешев призова съпредседателя на „Демократична България“ на дебат за исканите реформи. Иванов му отговори, че партиите изпълняват това, за което са ги избрали гласоподавателите. 

След като главният прокурор напусна, думата взеха и ръководителите на специализираните съдилища. Те имат опасения какво ще се случи със специалните разузнавателни средства, които са разрешени от закритите спецзвена.

Други магистрати се изказаха срещу промяната да няма кариерни бонуси за магистратите. 

"Няма да работят с усърдие за справяне с недостатъците в съдебната система", заяви Теодора Точкова от инспектората на ВСС.

Опозицията защити специализираните съдилища.

С гласовете на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ „, „Демократична България“ и „Възраждане“ текстовете за закриване на специализираните съдилища и прокуратури бяха одобрени в комисията.

Депутатите от управляващото мнозинство смятат, че финалното гласуване може да бъде още тази седмица, като първа точка от дневния ред в четвъртък.