Ожесточени дебати белязаха обсъждането на второ четене на закриването на специализираните съд и прокуратура в парламентарната Комисия по правни въпроси. Преди 3 седмици то беше гласувано на първо четене в зала, като сега и ГЕРБ, и ДПС, и дошлият на място главен прокурор Иван Гешев се обявиха срещу промяната, като видяха в нея намеса на олигархията и организираната престъпност.

Много скоро министър, заместници и депутати ще се изправят срещу обществото и ще трябва да отговорят защо се приемат такива текстове, заяви Анна Александрова от ПГ на ГЕРБ-СДС. „Това е целенасочено закриване на спецпрокуратурата и спецсъда, което е в интерес на организираната престъпност“, допълни тя.

Снимка: БГНЕС

Хамид Хамид от ДПС иронично предложи на управляващите „още нощес“ да внесат проектозакона в зала. „Прокуратурата няма да бъде декор на тези промени в Закона за съдебната власт. От това има интерес организираната престъпност. После прокуратурата няма да е виновна за това, което ще се получи“, заяви и Обвинител №1 Иван Гешев.

Снимка: БГНЕС

Христо Иванов от ДБ обаче беше категоричен – тези органи са създадени като политически инструмент, който е донесъл много дискредитация на съдебната ни система. „Тази промяна със закриването на специализираните съдилища е в коалиционното споразумение и е първа стъпка към съдебна реформа“, подчерта и Крум Зарков от „БСП за България“.

Председателят на комисията Милен Матеев от ПП на свой ред заяви, че няма притеснения от евентуално изпращане на текстовете на Конституционен съд.

Междувременно в кулоарите Филип Попов от левицата заяви, че предизвикалото бурни реакции предложение на БСП за връщане на хартиените бюлетини е било обсъдено на коалиционен съвет – твърдение, което Христо Иванов от ДБ и Ива Митева от ИТН отрекоха.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!