Представители на няколко бранша и политици обвиняват здравните власти, че въвеждат дискриминационни мерки. Служебният министър Стойчо Кацаров им отговори, че мерките не са ограничителни, а напротив – стимулиращи.

С негова заповед, която е в сила от днес, отпада сегашното ограничение за ползване на до 50% от капацитета на обекти, като заведения, фитнеси, кина и театри например.

Условието за това е 100% от персонала и 100% от посетителите да е ваксиниран или преболедувал, или пък има отрицателен PCR, направен до 72 часа преди влизане в обекта.

Асоциацията на заведенията е в стачна готовност.

„Всяка такава заповед води до тонове молби за напускане! Така разписана заповедта налага ограничения само за нашия бизнес“, коментира Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Според партия „Има такъв народ“ новите мерки са дискриминационни.
Всички ограничителни мерки трябва да вървят заедно с компенсации на засегнатите, заяви в социалните мрежи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Здравният министър обаче определя мерките като стимулиращи

„Никакви ограничения не са наложени, точно обратното! Към тези, които се изказаха: ако искате да работите на 50%, изпратете ми го писмено, ще отменя тази заповед. Четете преди да говорите“, обяви Кацаров.

Министерството на туризма пък категорично счита, че ограниченията заради пандемията в сектор „Туризъм“ трябва да бъдат обвързани с ясни икономически мерки.

Засега не се обсъждат допълнителни ограничения, обяви служебният здравен министър.

От днес всички държавни и общински администрации трябва да въведат променливи граници за началото на работния ден на служителите – между 7:30 и 10 ч., както и присъствие на 50% от персонала.

За работодателите в частния сектор нищо не се променя, при тях и в момента е препоръчително 59% от персонала да е присъствено.

Заповедта дойде на фона на поредния ден с висок процент положителни проби за коронавирус. Днес те са 6,5 процента. Новите случаи са 1371.

От здравното министерство отчетоха, че над 70% от медиците в страната вече са имунизирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!