Партиен разбор на загубата в БСП. Част от структурите на партията днес настояха за спешен конгрес. Решението на социалистите ще е ясно до седмица.

Членовете на досегашното ръководство на БСП застанаха зад Корнелия Нинова.

Снимка: bTV

„Имаше едно становище, че не е сега времето, всички други изразяват подкрепа на този етап. Г-жа Нинова получи подкрепата преди пет месеца и трябва да я питате дали това я радва или я натоварва с още ангажименти“, каза Георги Свиленски, председател на предизборния щаб на БСП.

Според най-голямата организация на БСП - Софийската, партията е направила редица грешки през последните месеци.

Снимка: bTV

„Да свикаме спешен конгрес, на който да обсъдим въпросите за оставките, за присъствието ни в парламента, кого подкрепяме и най-вече - за президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова“, обясни Калоян Паргов, председател на БСП – София.

А градовете като Перник, където БСП спечели местния вот, но загуби парламентарния, имаха свое обяснение за случилото се.

”Подобна среща е закъсняла, трябваше да е февруари и може би тогава резултатите нямаше да са такива. Диалог със структурите нямаше, в Перник от четирима депутати двама бяха наложени от централата“, разказа Стефан Кръстев, лидер на БСП – Перник и зам.-кмет на града.

Снимка: bTV

Как и дали ще се стигне до конгрес ще реши пленумът на столетницата след седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!