Операция Narsil разби мрежа от сайтове, съдържащи материали с малтретиране на деца и предназначени да генерират печалби от реклама. Глобалните действия са ръководени от Интерпол. У нас има задържан 34-годишен мъж.

Закрит е управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

Интерпол приключи двугодишна глобална операция за изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца, предназначени да генерират печалби от реклама, пише МВР.

Има и още арестувани.

В рамките на руския етап от операция Narsil полицейските власти арестуваха двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни. При претърсване от заподозрените са иззети компютърно оборудване, съдържащо специализиран софтуер за създаване и администриране на уебсайтове, и сменяеми твърди дискове с материали със сексуално насилие над деца.

С подкрепата на отдела за разследване към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ тайландската полиция арестува 45-годишен тайландски гражданин за притежание и онлайн разпространение на материали със сексуално малтретиране на деца.

Задържането му е осъществено, след като при обиск в жилището му са открити големи количества материали със сексуално насилие над деца и записи на финансови транзакции, свързани с онлайн разпространението на снимките на насилие.

Продължила от декември 2021 г. до юли 2023 г., операция Narsil беше насочена и към финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании. В хода на съвместните действия страните членки работиха с базата данни Worst of list на Интерпол (IWOL) и споделяха разузнавателни данни с оглед откриване на заподозрените и координиране на арестите.

Базата данни IWOL е създадена през 2010 г. и обхваща уебсайтове за наблюдение, съдържащи екстремни материали с насилие над деца. Централата на Генералния секретариат работи с правоприлагащите органи във всички региони с оглед закриването на тези сайтове от националните доставчици на интернет услуги.

„Операция Narsil изпраща силно послание към престъпниците, печелещи пари от подобни уебсайтове, че Интерпол и полицейските сили в 195 страни членки знаят къде са, какво правят и как да ги намерят“, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

„Всеки път, когато човек кликне върху тези изображения, той на практика влиза на местопрестъплението. В резултат на идентифицирането и премахването на тези уебсайтове намаляват онлайн материалите със злоупотреба с деца и най-важно - намалява повторната виктимизация на малтретираните“, добави той.