2018 г. беше и годината на безпрецедентни протести на стотици майки на деца с увреждания. Майките облякоха тениски с надпис „Системата ни убива” и се разбунтуваха срещу липсата на ефективни грижи за децата с увреждания.

Непремерен коментар към протестиращите жени принуди вицепремиерът Валери Симеонов да напусне правителството и да отстъпи мястото си на началника на своя кабинет – Марияна Николова.

На 1 юни – Деня на детето, майки на деца с увреждания разпънаха палатка пред Народното събрание.

„Когато спрем да забелязваме тази липса на ангажираност на депутатите, тогава ще махнем това”, каза Ина Маринова, майка на дете с увреждане.

Последва почти денонощно писане на нови закони. Страните ту стигаха до консенсус, ту до нов спор. Социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но след мощна подкрепа от майките премиерът го върна. Протестите обаче  не спряха, а прераснаха в блокади на ключови кръстовища. Майките настояха за конкретни действия от страна на правителството.

А когато изглеждаше, че напрежението утихва, се случи „взрив”: „Една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях”, заяви вече бившият вицепремиер Валери Симеонов.

Изказването му изкара майките на всекидневни протести с искане за оставката му като вицепремиер.

„Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично”, заяви Симеонов.

4 седмици след началото на протестите за оставката и след нов скандал с изказване, но този път на депутат от НФСБ, Симеонов подаде оставка.

На мястото на Валери Симеонов застана Марияна Николова, която до този момент беше началник на кабинета му.

В началото на декември  бяха гласувани новите закони – за хората с увреждания и за личната помощ. Майките махнаха палатката пред Народното събрание.

Родителите на деца с увреждания спечелиха приза „Човек на годината” за 2018 г. на Българския хелзинкски комитет.

  • Равносметката 2018: Кралските сватби и бебета
  • Равносметката 2018: Черен петък през април на магистрала „Тракия”
  • Равносметката 2018: Годината започна със скандал около продажбата на ЧЕЗ
  • Равносметката 2018: Аферата "Олимпик"
  • Равносметката 2018: „Фейсбук” вече е оръжие за масово поразяване
  • Равносметката 2018: Кацането на сондата „ИнСайт” на Марс
  • Равносметката 2018: Спасени от пещерата
  • Равносметката 2018: „Ремонт на ремонта”, или докъде стигна проектът за „Графа”?
  • Равносметката 2018: Светът се прости с Джордж Буш-старши
  • Равносметката 2018: Големите, които ни напуснаха тази година