Расте броят на българите с позитивна нагласа към донорството.

Резултати от социологическо проучване сочат, че броят им е с 15 на сто повече.

Снимка: https://backend.btv.bg/v2/article.php#

След края на кампанията в подкрепа на донорството като начин за спасяване на човешки живот у нас, стана ясно, че 1162-ма българи все още чакат своя шанс за живот.

Към момента най-много са чакащите за трансплантация на бъбрек – над 1000 пациенти. 50 души се нуждаят от нов черен дроб, а 39 – от ново сърце.

Снимка: https://backend.btv.bg/v2/article.php#

През изминалата 2019 г. е имало 16 донорски ситуации, отчитат от медицински надзор. Трансплантирани са 46 души, от които 2 са получили сърце, 11 черен дроб и един бял дроб. 

Бъбречните трансплантации са били 23, което е повече в сравнение с 2018 г.  

Лекарите смятат, че чрез донорските ситуации хората най-добре виждат как се спасяват човешки животи. Освен това се надяват процедурите да станат толкова рутинни, че да не представляват новина.

Обичайно зад една трансплантация стои професионализмът на екип от поне 50 души и благородството на близките на донора.

Снимка: https://backend.btv.bg/v2/article.php#

Търновската болница е на първо място в страната по осигурени донори за последната година.

Доктор Сибила Маринова споделя, че историята, която никога няма да забрави е на 6-годишното момче, което падна от стената на крепостта „Царевец“, а майка му реши да дари сърцето си.

След кампанията в полза на донорството делът на хората, които декларират готовност да станат донори е нараснал от 35% на 51%. Анкетираните, които са склонни да дадат съгласие за органите на техен близък също са се увеличили - от 31% на 46%.

Официалната статистика сочи, че само 2799 са българите декларирали писмено пред личния си лекар, че не желаят да бъдат донори.