РЗИ-Бургас първа в страната издаде рестриктивната заповед за спиране на плановия прием и плановите операции заради червената зона на заболеваемост, в която се намира областта. Това обаче доведе до напрежение и недоволство, както от страна на пациенти, така и от страна на медици.

Шофьорът на линейката дезинфекцира след поредния доведен пациент с COVID-19 в болницата в Поморие. Там от сряда леглата в COVID отделението са увеличени от 10 на 15, за сметка на хирургичното отделение, което е празно.

Има заповед за спиране на плановия прием за операции. 

"Спират хирургично отделение без да има зaповед, пише, че само спешните, ок, няма проблем, но в този район хората боледуват и от остри заболявания, за тоя тъп коронавирус да им пълнят отделението. Има 30 човека персонал, защо ще взимат моя, ядосан ще бъда, разбира се, повече няма да говоря, благодаря ви!", каза д-р Христо Христов, завеждащ хирургично отделение в МБАЛ-Поморие.

Здравните власти обмислят разкриването на още  COVID легла.

"Но се налага наистина и най-вероятно от понеделник, като готовност от болниците ще го изисквам. Днес до края на работния ден ще направим разчет каква възможност имат все пак да разкрият и колко от плановия прием са преустановили, и колко като площ и персонал е свободен в лечебните заведения", обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ в Бургас.

"Това е стрес, като всяко нещо, което променя стереотипа. Нищо повече не може да се направи, изискването за здравето на хората е на първо място", коментира хирургът д-р Цветомир Цветков.

Болниците отново търсят доброволци, които да помагат, както при пика на втората COVID вълна. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!