Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановата дейност в болниците. Увеличават се болничните легла със заповед на директора на РЗИ.

„Там ще бъде ограничена плановата хоспитализация и плановата оперативна дейност. В София към днешна дата не се налага такава мярка. В този смисъл ще прилагаме локален подход по отношение на мерките“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

"Бих искал да препоръчам и на другите щабове – специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град – също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, не е задължително да важи за всички тях, но за тези, които са най-натоварени", посъветва от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му единен подход към всички няма да е правилен.

122-ма са лежащо болните в седем отделения на държавната болницата.

"До второ нареждане няма да се извършват планови операции, само спешни ще се извършват. Вчера са преминали 22-ма души, от тях са приети 11 души. През нощта още четирима са приети. Забелязваме, че събота и неделя и когато са празнични дни болните се увеличават“, каза Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ-Бургас.

В най-голямата болница COVID леглата са увеличени на 160, около 30 от тях са свободни към момента. Отново се разкрива и затвореното COVID отделение на Онкологичния център. Новото сега е че са изградили необходимата кислородна инсталация.

Леглата за COVID пациенти в Бургаско са увеличени от 320 на 390.