В област Бургас се наблюдава ръст на новозаразените с коронавирус, но на този етап той е плавен и допълнителни противоепидемични мерки не се налагат. Това обявиха от Областния кризисен щаб в града. 

За последните 14 дни са регистрирани 236 души на 100 хил. население. Броят на хоспитализираните расте в сравнение с месец януари 2021-а, като границите, в които се движи е 125-150 души. Заетите болнични легла са и основен ориентир на здравните експерти за ситуацията в областта. 

Към днешна дата броят на хората на болнично лечение е 177 души. Добрата новина е, че в сравнение с месеците октомври и ноември, когато се наблюдаваше пик на хоспитализирани, в момента пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по-леко. Броят на болните на интензивно лечение е нисък, а в реанимация са трима души. 

Здравните специалисти успокояват, че въпреки нарастващия брой на новозаразени, лечебните заведения разполагат със свободни легла. В момента в областта има разкрити 260 COVID легла. Свободните са 87. От Спешната помощ в града също споделят, че натовареността им е по-малка в сравнение с последните месеци на предходната година. 

Област Бургас е на четвърто място по брой ваксинирани – 4317. Първа фаза на ваксинация, а именно медицински лица, е приключила. В момента приключва втора фаза - ваксинация на педагогическия и непедагогически персонал. Остават 180 учители, заявили желание за ваксинация. 

Ваксинирани са още, заявилите желание представители на висши учебни заведения, както и половината възрастни хора в старчески домове. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния процес. В област Бургас има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден. В момента се извършва записване за трета фаза. 

Продължават засилените проверки за спазване на национално въведените мерки. Броят на проверките от началото на февруари до днес е 348. Проверени са търговски обекти, обществен транспорт, хотелски комплекси. Проверки се извършват и на карантинираните лица. По време на същите не са констатирани нарушения.