В световния ден на зрението, лекарите отчитат ръст на децата с късогледство.

Най-често нарушеното зрение е резултат от прекомерното използване на мобилни устройства. По данни на специалисти, 90 % от децата у нас никога не са преглеждани от очен лекар.

Снимка: btvnovinite.bg

За столицата числата са малко по-обнадеждаващи – процентът пада на 50. Най-често децата не виждат наблизо или на далече. Около 10% от тях страдат от астигматизъм, който може да доведе до т.нар. „мързеливо око“.

В началото на лятото 9-годишната Ваяна усеща, че има проблем с очите – с лявото вижда размазано.

Майка ѝ я води на офталмолог, за да разбере дали проблeмът е временен или има по-трайни последствия. Специалистите посочват, че екранът на мобилното устройство не трябва да е твърде близо до очите, защото продължителното използване е сред основните причини за увреждане на детското зрение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Само от месец май до месец юни имахме няколко случая на деца с нарастване на късогледството – с два диоптъра и повече, което е пряко отражение на обучението на компютър и прекомерната употреба на дигитални устройства. Това, което забелязваме е ,че децата  развиват късогледство, имаме деца с 4 и 5 диоптъра“, обясни доц. д-р Александър Оскар, нач. на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“.

Съветът –  дистанция между устройството и очите най-малко 35 см. И чести почивки на всеки двайсет-трийсет минути. 

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно очните лекари отчитат отлив на пациенти пред кабинетите заради коронавируса. Така диагностицирането на сериозни заболявания като глаукома - става невъзможно. Препоръките на специалистите са чести профилактики.