Недоволството на полицаите и пожарникарите срещу заплащането и бюджет 2022 започна днес от Варна. От Министерски съвет началникът на кабинета на премиера обяви, че зад тяхното недоволство стоят и хора от списъка с 19-те души, предаден от премиера на прокуратурата и платени криминални лица.

От синдиката на пожарникарите контрираха, че сами се организират, а след срещата на премиера със синдикатите на МВР вътрешният министър обяви, че е станала грешка. Готвели се провокации в сряда. Заявка за протест тогава даде днес партия „Възраждане“- отново срещу зеления сертификат.

В ранния следобед началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви, че зад протестите на огнеборците и полицаите стои поне един човек от списъка с 19-те, предаден от премиера на прокуратурата.

"На оперативно заседание бяхме информирани от министър Рашков, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в тези протести. Част от тези лица са купувачи на гласове в различни региони, които са известни на органите на МВР", заяви тя.

Последва мигновена реакция от синдиката на пожарникарите

"Ние категорично се разграничаваме от всякакви постъпки и лица, ако действително има такива намерения. Протестът ще бъде мирен, все пак сме отговорни хора, не искаме да създаваме напрежение", заяви президентът на НСПС „Огнеборец“ Венцислав Станков.

В късния следобед премиерът покани на срещата най-големия полицейски синдикат. Там стана ясно, че началникът на кабинета е допуснала грешка и че става дума не за протеста на служителите на реда, а за друг, организиран в сряда. Такъв в този ден е заявен от „Възраждане“, отново срещу зелените сертификати.

„Нямаме никакви опасения, че на протеста, който се планира от синдиката на МВР, ще има действия, които ще застрашат обществения ред. Това е изключено. Станала е грешка, става въпрос за протестите, които се подготвят за сряда. Грешки и лапсуси стават знаете много добре“, каза Рашков.

По същество за исканията на служителите на МВР за по-високи заплати, стана ясно, че ще има нова среща в понеделник. Въпреки това, националният им протест в неделя остава.

„Лично аз съм доволен от тази среща и най-вече от това, че спазваме една задължителна процедура – в момента, в който вървят протести да започнат и преговори. Със сигурност не сме в състояние да решим всички или дори по-голямата част от проблемите, които предизвикаха тези протести – поне не бързо и не веднага. Затова те ще продължат, както са планирани. Но ще продължим и нашето сътрудничество с министър-председателя и министър Рашков”, заяви представителят на УС на СФСМВР Валентин Попов.

Премиерът заяви, че синдикатите и министерството ще работят ръка за ръка, за да се направят реформите. А такава реформа е нужна, казват и хората от системата. Теодора Николова е в нея от 5 години,  а Деница Петракиева от 13 г.

"Колите, които ползваме в нашето районно, аз и колегите ми ги поддържаме със собствени средства", заяви полицейският инспектор Теодора Николова.

Деница Петракиева допълни, че им се налага само да си купуват обувки и дрехи.

Заплатите си определят като недостойни. Основното възнаграждение на разследващия полицай Йоана Колева е 1140 лева.

"Пирамидата, която в момента е с главата надолу, да се обърне на обратно. Трябва да има повече хора на терен. Самите ние не се чувстваме полезни на обществото до степен, която аз като гражданин бих искала да бъде", обясни тя.

И тримата служители на МВР подкрепят протестите.

В този час във Варна започна протестът на пожарникари и полицаи. Той се провежда пред сградата на пожарната в града. Към момента няма провокации. Присъстват около 200 души. Основното искане е за 20% увеличение на заплатите. Освен това служителите са недоволни от начина, по който се обсъждат структурните промени в МВР. Те са категорични, че единственият им мотив да излязат на протест, е желанието за достойни условия на труд.