Вътрешният министър Бойко Рашков е информирал кабинета, че във връзка с готвените протести на пожарникари и полицаи тече организация в цялата страна и криминално проявени лица са стимулиране чрез заплащане да участват в тях.

Част от тези лица са купувачи на гласове в различни региони, които са известни на органите на МВР, каза на брифинг Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков.

Освен това поне едно от лицата, които са в списъка от 19 души, които Кирил Петков предостави на прокуратурата, също има данни, че съдействат за организирането на по-масови протести.

Предстои премиерът да проведе среща с представители на протестиращите, на която ще бъдат обсъдени техните проблеми.

Пожарникарите и полицаите искат 20% ръст на заплатите. Те са недоволни от приетия на първо четене бюджет за 2022 г. и съобщиха в понеделник, че планират протести тази седмица. Първата проява на недоволство е насрочена за днес във Варна.

През уикенда пък ще има демонстрации в София. За неделя е насрочен национален протест пред Народното събрание. Освен липсата на увеличение на заплатите, служителите са недоволни и от начина, по който се обсъждат структурните промени в МВР.