20% ръст на заплатите искат пожарникари и полицаи. Те са недоволни от приетия на първо четене бюджет за 2022 г. и планират протести тази седмица. Първата проява на недоволство е насрочена в сряда във Варна.

През уикенда пък ще има демонстрации в София. За неделя е насрочен национален протест пред Народното събрание. Освен липсата на увеличение на заплатите, служителите са недоволни и от начина, по който се обсъждат структурните промени в МВР.

Светлозар Стойчев е пожарникар от 25 години. Въпреки увеличението на заплатите през последните три години, смята, че възнаграждението не е достойно за професията.

Снимка: btvnovinite.bg

„1200-1300 лева възнаграждение мисля, че е малко. Особено както се вдигат цените сега. Ние си рискуваме не само живота, ами това е и за сметка на семействата ни", казва Светослав.

Според пожарникарите има много неясноти и около идеите за изваждане на структурата от системата на МВР и обособяването й като самостоятелна държавна агенция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е голямо притеснение за служителите, тъй като знаете, работим стресова професия. За един пожарникар е важна материалната база, техническото въоръжение и личните предпазни средства“, коментира Ивайло Янчев, пожарникар и член на СФСМВР.

От синдиката на МВР настояват за извършване на анализа, заложен в коалиционното споразумение за управление на страната, преди да се подготвят реформи.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние сме дълбоко убедени, че дори и да се обмислят само структурни промени в министерството, извеждане на структури и т.н. преди този анализ да е приключил, е много-много рано", казва Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР.

От министерството посочиха, че винаги са били отворени за диалог, като в момента реформата е все още на ниво идеи и събиране на мнения. През последните месеци всички служители в системата са имали възможност да дадат предложения, като досега от синдикатите официално не е постъпило нито едно такова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!