В Националната следствена служба е внесен сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев. Пред журналисти шефът на МВР обясни, че иска разследване на начина, по който държавното обвинение е публикувало събрани със СРС материали и е редактирало съдържанието на разговори между различни лица.

Минути по-късно от НСлС обявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производства и са изпратили материалите на Специализираната прокуратура.

На брифинг в МВР Рашков коментира, че ръководеното от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов следствие е с „доста качествени следователи с богата подготовка и квалификация“ и, ако не открият престъпление, ще е важно с какви мотиви са дали такова становище.

Министърът за пореден път напомни, че законът забранява разгласяването на събрани със СРС данни, Варненският апелативен съд вече е осъждал магистрат за това и, при положение, че Конституцията регламентира равенство между гражданите, не може в един случай да има престъпление, а в друг – да няма.

„С нетърпение ще очакваме решението на прокуратурата и по този казус, за да е ясно решението на КС, че всеки български прокурор може да разследва главния прокурор – трябва да проверим как стои този въпрос не от височината на КС, а в погледа, намеренията и познанията на прокуратурата. Дали ще може всеки прокурор, на който бъде възложен този случай, да прояви кураж и да започне досъдебно производство срещу главния прокурор – дали е реално недосегаем, въпреки че юридически не е недосегаем“, заяви Рашков.

В сигнала му е обърнато внимание и на публикуването на данни от кореспонденция, които „са подбирани специално с основната цел да се внуши в обществото и да се убеди орган на съдебната власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на главния прокурор Гешев му се иска“.

Това по думите на вътрешния министър също е инкриминирано в Наказателния кодекс и се предвижда лишаване от свобода.

А след служебния кабинет?

„Аз не съм получавал никакви покани откъдето и да е, още по-малко някой ми е обещавал и е искал да ме праща някъде извън страната като посланик, а другия колега (вероятно Янаки Стоилов – б.р.) – като съдия в КС – подобни факти в реалността няма“, заяви Бойко Рашков в отговор на журналистически въпрос.

А би ли останал в редовно правителство? „Зависи при какви условия ми предложат и кой – нека имаме търпение дотам да се състави правителство, още не е ясно докъде са стигнали разговорите между отделните партии. Най-малко има значение за един обикновен гражданин дали ще му предложат, или не, това е работа на политическите сили“, подчерта Бойко Рашков.