Законът у нас позволява главният прокурор да бъде разследван за престъпление от свой подчинен обвинител. Това казаха за bTV няколко утвърдени независими юристи.

Днес в пленарната зала министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че Иван Гешев е извършил редица нарушения и ще даде обвинител №1 на прокурор. 

Никой не може да бъде съдник сам на себе си. Така и главният прокурор не може да дава указания на свой колега, който води разследване срещу него, казва адвокат Явор Нотев на база решения на Конституционния съд.

„Няма никакви ограничения в това всеки прокурор, който е получил такъв сигнал, по своя воля и подчинен само на закона, да образува наказателно производство срещу главния прокурор. Това е актуалният ред, предвиден в действащата уредба“, обясни юристът.

Както при всички граждани, сигналът за престъпление се приема от компетентната прокуратура. Избран на случаен принцип прокурор образува проверка, а при достатъчно данни – и разследване. 

Изготвя обвинение, внася го в съда и го поддържа. Всеки обвинител у нас обаче е административно подчинен на главния прокурор и това не дава гаранция за евентуално безпристрастно разследване срещу него“, смята адвокат Валя Гигова.

„Той нормативни лостове няма – той не може да се меси в производство, което е образувано срещу него. Най-малкото всеки един прокурор може да бъде командирован, може да бъде преместен от главния прокурор. Ние нямаме механизъм, с който да гарантираме такова безпристрастно разследване на главния прокурор“, допълни Гигова.

Докато не се гарантира такова безпристрастно разследване, според юристите, България ще продължава да е обект на тежки критики от Европейската комисия.