Райският газ влиза в нов списък с опасни за здравето вещества, съобщиха от Министерството на здравеопазването. След репортаж на bTV три министерства се активираха срещу нелегалните продажби на райски газ. 

В списъка ще бъдат включени вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие върху човешкото здраве.

Приоритетно в списъка ще бъде включен диазотният оксид. По този начин продажбата, притежанието и употребата му ще бъдат преследвани от закона. Изключенията, които се допускат, са записани в Закона за здравето.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще инициира промени в действащото законодателство, обвързани с притежанието и употребата на диазотен оксид (райски газ), като предложението бе подкрепено на днешното заседание на Националния съвет по наркотични вещества.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че и към момента продажбата на диазотен оксид и пълнители с него е забранена, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.