Десетки българи са блокирани часове наред без храна и каквато и да е информация на летището в румънския град Тимишоара, след като самолетът им не можа да кацне у нас, а нискотарифният авиопревозвач „Райънеър” им предложи трансграничен транспорт… с автобуси по блокираните от сняг пътища. За това сигнализираха препатилите пътници.

Те излетели в препълнения самолет от Лондон вчера в 15 ч. за Пловдив. Летището под тепетата обаче било затворено и машината била пренасочена първо към София, а после – към Тимишоара.

„Капитанът на „Райънеър” заяви, че ще бъдем настанени в хотел и днес ще бъдем извозени дали до Пловдив, или до София. От 21 ч. вечерта ние стоим на летището. Нищо не е осигурено, просто ни стовариха на летището и чакаме от 9 часа”, разказа пред bTV една от блокираните общо 175 пътници – Даниела Стоилова.

По думите й от авиокомпанията предложили автобусен транспорт: „Автобусите приличаха на автобуси на градския транспорт, без тоалетна. 60 човека от групата се качиха на този автобус. Останалите отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България”. Стоилова посочи, че няма контакт със заминалите.

Минути след 10 ч. тази сутрин те са влезли у нас през Видин.

До Пловдив те би трябвало да изминат... 700 км.

113-те човека, които не поели риска да тръгнат през нощта при тежка зимна обстановка, получили по един ваучер за 5 евро – достатъчни за по едно кафе и минерална вода. „Една майка, която е с малко бебе, помоли да й осигурят памперси и храна за бебето, при което й казаха, че всичко е затворено и няма как да й помогнат”, посочи Стоилова.

От „Райънеър” казали, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията. Информация чака и консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов. Той също призна, че няма връзка със заминалите с автобус български граждани.

Почетният консул на страната ни в Тимишоара ще има грижата да осигури най-необходимото на нашите сънародници. Към момента 23 души са настанени в хотел, а 90 остават да чакат на летището.

Снимка: Райна Зайкова

Междувременно, пловдивското летище остава затворено.

140 души чакат на летището да излетят за Москва, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Вчера полетът им е бил отложен заради обилния сняг,очаква се да излетят до няколко часа.

Вчера летището е отложило пет полета