Пълен „локдаун“ е алтернативата, ако не се спазват мерките. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Той даде пример с Латвия, където има вечерен час и работят само обектите от първа необходимост.

„Това се опитват да избегнат държавните институции, да се избегне този момент, който ще е с огромни щети – за социалния, икономическия и културния живот. Изходът е ваксинация“, посочи президентът.

Според него мерките не са закъснели и правителството работи по предварително изготвения план. По думите на президента само със спазване на противоепидемините мерки може да се преодолее тази COVID вълна.

Относно обвиненията на ГЕРБ, че вътрешния служебен министър Бойко Рашков прави пиар на държавния глава във връзка с кандидат-президентската надпревара, Радев заяви:

„Крайно време е г-н Борисов да отговори защо саботира ваксинационния процес с лъжливи и манипулативни изказвания. Това е недопустимо, като изказванията за изтеклия срок на годност“.

Държавният глава, заедно с представители на Министерството на здравеопазването, обсъди с ръководството и дежурните екипи предизвикателствата на настоящата епидемична обстановка и условията на труд на медицинските специалисти.

„България е водеща по смъртност, а „златният шанс“ го дават именно тези хора. Те са натоварени и без пандемия, видях с очите си какво представлява да даваш дежурства в Спешна помощ и да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хора“, каза Радев.

Според президента трябва да се подобрят условията на труд в ЦСМП-София. Държавният глава коментира и системата за свободни COVID легла.

„За съжаление, там където пише „интензивно отделение – брой места“ – свети в червено. В много от болниците няма свободни места. Проблемът не е в координацията, проблемът е в изчерпването на леглата“, допълни той.

Държавният глава коментира отказът на Централната избирателна комисия да се срещне с него и уточни, че е готов за диалог с тях. Той поздрави екипа, който успешно освободи кораба „Вера Су от скалите край Камен бряг“.