Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички партии да се обединят в името на каузата на ваксинацията срещу коронавирус.

„Да кажат какво искат от нас. Каквото кажат ще направим, а не да мрънкат от сутрин до вечер и да дават пример с Москва. Месеци наред давахме личен пример с ваксинацията. Говорихме за това. Виждам, че сега узряха за това и сега всички заговориха за ваксини. Хайде по темата ваксиниране да се обединим“. Това заяви Борисов на брифинг на ГЕРБ, обръщайки се към служебното правителство и президента Радев.

„Обръщам се към тях: „Кажете какво искате да направим“. Не искаме политически дивиденти. Партията ще вземе решение. Ако трябва Балтов и Ангелков ще се върнат в болниците да лекуват“, допълни по-късно лидерът на ГЕРБ.

Въпреки призива за обединение, обаче, Борисов отправи остри критики срещу мерките, взети от служебното правителство срещу разпространението на коронавируса.

По думите му, ако управляваше ГЕРБ, над 70% от населението са щели вече да бъдат ваксинирани „с добро, със зло, щяхме да сме спасили народа, младежта да е на училище и всички да си живеят живота“.

„Ако днес се ваксинират с първата доза, чак след 3 седмици е втората и тогава ваксината ще даде резултат. Ако се вдигне ваксинацията на 60 000 ще излезем дълготрайно от кризата. Сега тестове се купуват до изборите. Ама държавата и народа ще ги има и след изборите. Сега имаме над 70 000 карантинирани. С по 5000 карантинирани на ден, ако продължим така, по време на изборите ще имаме над 100 000 карантинирани. Как ще гласуват тези хора? Децата искат да ги тестват, ама родителите или учителите да не се ваксинират“, посочи Борисов.

„Вече и за локдаун заговориха, защото и в Москва е така и е по-лесно. Тези експерименти със зелените сертификати, с тестовете, които ще въвеждат за децата, хубаво ще похарчат едни пари, но това се правеше по света от една година. Тогава всички бели държави, включително Китай, Орбан в Унгария, минаха 70% ваксинирани, като единствен начин да се излезе от кризата“, каза лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов коментира и обвиненията, които отправи в „Лице в лице“ вътрешният министър Бойко Рашков, че ГЕРБ купуват гласове за предстоящите избори на 14 ноември.

„Това е предизборен пиар на Радев. Когато усети, че си отива, вади този човек. На миналите избори пак го извади“, каза Борисов.