Плащания за незапочнати магистрални лотове, съмнения за липсваща документация и тлъсти траншове към ОАЕ в края на последното редовно правителство - за такива "престъпления, които миришат на асфалт" ще има разкрития скоро, обяви в "Лице в лице" вътрешният министър Бойко Рашков.

"Има данни за престъпления, които миришат на асфалт. Един известен и велик може би пътностроител от началото на годината до настоящия момент е превел в Обединените арабски емирства 21 милиона лева. Той е собственик на голяма пътна фирма. Дали са законни средствата и много други разкрития ще обявим след няколко дни", обеща служебният вътрешен министър. 

Рашко коментира и че той е един от собствениците на фирми, които са строили лотове от пътищата у нас, и не са се явили лично в МРРБ да докажат с документи дължи ли им държавата пари: "А изпратиха работници с тежка техника, която повреди доста настилката в София. Ще стане ясно след няколко дни - дали парите са законни и ще обявим други разкрития, които обществото заслужава да узнае. Например тази магистрала "Хемус", има ли за всеки лот изискуемите книжа, които са необходими, когато се започва строеж, както и дали е строено по законите в нашата страна", обясни Рашков. 

Той добави, че разкритията ще са свързани с давани авансово пари за незапочнати дори участъци на магистралата: 

„Може ли да се изплаща за участък от магистралата, който въобще не е започнат и да се дават авансово пари миналата година, а там да няма и до момента нито една копка извършена. Не всяка фирма е успяла да влезе в кръга, който да се възползва от това благоразположение на Борисовото правителство и да получи едни суми, за каквито се говореше преди 80-та г., че в куфарчета са получавали някои представители на обществото. Сега е горе-долу същото.“

Бил ли е вътрешен министър от правителство на Борисов на заплата при наркотрафикант

Рашков обеща разкрития и за материали, с които се е запознал в петък.

"Служител на по-ниски нива преди 12 г. е бил установен от специалните служби в нерегламентирани контакти с доста известен наркотрафикант. Събрани са материали, според които той е получавал заплата от него, за да му прави услуги. По-късно този човек се е издигнал до поста министър на вътрешните работи по времето на Борисов. В момента не мога да ви кажа името на този министър, както и на наркотрафиканта. Но материалите са в МВР, запознах се с тях лично - и скоро ще съобщим повече информация", заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Той добави, че материалите на спецслужбите не са били разсекретени, въпреки че е изтекъл срокът за защита на информацията и е трябвало те да бъдат публични.

Той отрече да прави предизборна агитация и обеща скоро да има разкрития по споменатите материали, с които се е запознал миналия петък.

Кой купува гласове

"Има много сигнали за купуване на гласове, както бе и на предходните избори. Тези сигнали са главно за опити и купуване на гласове от две основни партии - ГЕРБ и ДПС." Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред „Лице в лице“.

Той допълни, че това се случва със заплахата: И да внимават, когато се върнат на власт, както и с финанси с неясен произход. 

Рашков обясни, че думите на Карадайъ, че е унижавал избиратели на ДПС по време на предната предизборна кампания са голословни. "Той можеше да даде тези сигнали на прокуратурата, ако не вярва на МВР", обясни още Рашков.

Последваха реакции

От ГЕРБ повториха, че министърът не е извадил досега нито едно доказателство за "лъжливите си твърдения":

"Всеки път, когато в кабинета на Румен Радев има политическа криза се вади Бойко Рашков, който да разказва измислици. Докато Рашков е вътрешен министър, единствената задача, която му е поставена от началника му Румен Радев, е да демонизира ГЕРБ. 6-ти месец Бойко Рашков не е извадил нито едно доказателство за безбройните си лъжливи твърдения. Паралелно с това политическите репресиите срещу членовете и симпатизантите на ГЕРБ не е спирала, чрез което Румен Радев се надява да спечели изборите служебно."

От ДПС не коментираха днешните твърдения на Рашков. От движението са подали сигнал за такива случаи до Брюксел.