България произвежда боеприпаси за съюзници, но не и за Украйна, заяви президентът Румен Радев, който представя страната ни на Европейския съвет в Брюксел.

Европейската помощ за Киев е акцентът в дебатите. България иска да разшири капацитета на отбранителната си индустрия, но произвежданите муниции не са за Украйна. Ако друга държава ги препрати на Киев, отговорността си е нейна.

България има интерес да произвежда и снаряди 155 милиметра, но това не е свързано с исканията на Украйна, а защото това е стандарт на НАТО. Изказването на Радев днес идва на фона на статията в една от водещите европейски медии Le Monde – “Добре пазената тайна за оръжията за Украйна в долината на розите“.

10 държави не са се включили в общите европейски поръчки на боеприпаси за Украйна.

“България няма да участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна. България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия, за да попълва своите запаси, да помага на другите държави-членки да попълват своите запаси. Защото знаете, че ние имаме капацитети по-голям от редица членки на ЕС. Заедно с още девет държави-членки на ЕС не сме част от инициативата за общи доставки“, заяви Румен Радев.

България ще настоява български снаряди да не стигат до Украйна.

„Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и със Украйна. Ясен ли съм?“, добави държавният глава.

Президентът се обърна и към бъдещите депутати: „Ако парламентът отново призове за доставка на оръжие за Украйна от българската армия, нека този път има смелостта на състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани.“ 

Само 17 европейски държави и Норвегия, която не е член, ще имат пряк ангажимент да осигурят един милион снаряда.

През октомври България трябва да е в Шенген, ако следващите правителство и парламент запазят сегашната скорост на подготовка, заяви още преди началото на срещата Румен Радев.

Според него такива са сигналите и от нидерладнския премиер Рюте, и от австрийския канцлер Нехамер, и от ЕК.