„При връчването на мандата на сегашния премиер много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента“.

С тези думи президентът Румен Радев коментира това, че премиерът Кирил Петков е извикан в прокуратурата заради списъка с имена, който е докладвал на Иван Гешев.

„За мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера“, допълни Радев.

По думите му правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи.

„Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество“, посочи Румен Радев.

Той очаква правителството да бъде много по-открито, прозрачно и принципно, когато действа, за да няма съмнения за задкулисни решения.

Кой може да поиска предсрочно освобождаване на главния прокурор?

Румен Радев бе помолен да коментира и решението на Конституционния съд, който се произнесе за това, че правосъдният министър може да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор.

"Удовлетворен съм от факта, че на практика Конституционният съд – и то решително, потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към Висшия съдебен съвет (ВСС) и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане на служебния министър като недопустим. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и в професионално качество. Аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение", каза президентът.

"Златните паспорти" 

По отношение на „златните паспорти“ Радев коментира, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови.

„Оторизирал съм Илияна Йотова да подписва тези решения, така че от страна на президентството целият процес е абсолютно прозрачен. Нещо повече, г-жа Йотова инициира допълнителни обратни проверки на документите, които постъпват към нас, така че да се избегнат всякакви съмнения“, обясни президентът.

Що се касае до даването на българско гражданство той призова да се обърне по-голямо внимание на процесите и промяна в закона, така че българите от нашите исторически общностни зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции.

Българите в Северна Македония

Категоричната позиция на президента по отношение на българите в Северна Македония е, че те трябва да бъдат вписани в конституцията им редом с останалите народи, съставляващи нацията на РСМ, преди да започнем преговори.

„Нагледахме се на достатъчно декларации, обещания, договори и какво ли не. Трябва да има ясни конституционни гаранции, редом с ясни гаранции за снемане на всякакво посегателство върху посегателството върху българското културно-историческо наследство и изкореняване на езика на омразата“, заяви Румен Радев.

„Откакто започнах да представлявам България от месец май в Съвета на ЕС правата на македонските българи са във фокуса на всички европейски лидери. Те са във фокуса на ръководителите на европейските институции. Те започнаха да разбират позицията на България и трябва да бъдем безкомпромисни, защото за права и за копенхагенски критерии не се преговаря. Те се изпълняват“, категоричен бе президентът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!