Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща в Националния исторически музей с посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ.

Държавният глава добави, че един от приоритетите на този кабинет е повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях.

В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Европейската комисия в България.

Политическата ситуация в страната, борбата с корупцията, предстоящото домакинство на България на Инициативата „Три морета“, както и европейската интеграция на Република Северна Македония са били сред темите, поставени от дипломатическите представители на срещата.

Снимка: Президентство на Република България

Наложените санкции върху български физически лица и компании по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ също са били обсъдени по време на разговора. Президентът посочи, че от следващия български парламент ще се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от институциите при подобни случаи в бъдеще.

Радев е заявил, че служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки в тази насока, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната. Президентът призова за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства. 

„Гражданите изискват реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и очакват неотклонен ангажимент на българските институции и партньорите на страната ни за утвърждаване на справедливостта и прозрачността“, посочи още президентът. Коментирано е било и изразходването на огромни публични средства от бившето правителство чрез т.нар. in-house възлагане, а не чрез обществени поръчки.

Държавният глава е определил като стъпка в правилната посока решението на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати мисия в България след наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български физически лица и фирми.

„България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония и утвърждаването на страната като силен съюзник в НАТО“, подчерта още Румен Радев. Държавният глава е оценил високо позитивните сигнали през последните седмици в отношенията между България и Република Северна Македония и преди всичко възстановяването на диалога на най-високо равнище.

Президентът е изразил надежда този диалог да води към конкретни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни отношения с Република Северна Македония, което да ускори и европейската перспектива на югозападната ни съседка.