Правата на македонските българи трябва да бъдат равни с тези на останалите народи, посочени в конституцията на Северна Македония и това не може да бъде обект на преговори. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност за евроинтеграцията на Западните Балкани. 

Тема на разговорите беше ролята ни в процеса на стабилизиране и асоцииране на Албания и на Северна Македония. Позицията, около която са се обединили всички на днешния КСНС е, че началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС не трябва да се обвързва със срокове, „а с реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи“.

На Консултативния съвет е била препотвърдена рамковата позиция по отношение на РСМ, както и декларацията, приета от 44 НС. Според Радев процесът на евроинтеграция на Скопие „е в застой“ и „в продължение на 4 г. след подписването на договора от 2017 г. страната кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнение на поетите ангажименти“, а освен това отношението към етническите българи „ескалира в атаки“.

Затова и КСНС излиза със 7 предложения към изпълнителната власт:

  • Да изпълнява националната позиция спрямо изискванията на договора от 2017 г., рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44 НС.
  • Да се дава съгласие за начало на преговори след постигане на реални резултати.
  • Да се работи за изпълнение на заложеното в договора от 2017 г.
  • Да се подготви план за напредък в двустранните отношения.
  • Да се предложи на Скопие създаване на работни групи според областите на Договора за добросъседство.
  • Да се предприемат мерки за изграждане на Коридор №8 като магистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност съвместно с РСМ и Албания.
  • Да се предложи на македонския парламент структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство.

Заседанието се проведе седмица преди планираното посещение на премиера Кирил Петков в Скопие.

Той пък напусна президентството без коментар. Според председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова позицията е единна и потвърждава два документа за Северна Македония от 2019 г. 

Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов каза, че дискусията е била "доста откровена и ползотворна."

Никой друг от участниците в продължителното заседание не направи коментар.