Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, още преди да е обявил някакви намерения и действия. Това каза от Боровец президентът Румен Радев.

"Сами разбирате, че определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, което правеха до момента. От криза, която те самите предизвикаха", добави президентът.

Там, където ПР-ът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко, каза още той.

„Така беше след кабинета „Борисов“, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е и след кабинета „Петков“, който смело обяви датата 30 август да се изкара акт 15 и акт 16 при огромна несвършена работа", заяви Румен Радев.

Той увери, че въпреки тежкото наследство, което се заварва, и документално, и в техническо отношение, служебното правителство ще направи максимума това да стане възможно най-скоро.

"Защото аз много ясно съм заявил отдавна – и мой, и на служебното правителство приоритет е диверсификацията. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото", допълни държавният глава.

Домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки. Това е задача, която служебното правителство ще решава, отбеляза държавният глава.

В отговор на въпрос президентът посочи, че няма разрив между него и българските социалисти.

"Има разрив между ръководството на партията и левите хора и това пролича на тези избори", заяви още президентът Румен Радев.

Той беше категоричен, че няма реваншизъм от страна на служебното правителство.

"Аз съм дал свобода на министрите да определят своите екипи, така че да приемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона", заяви президентът. 

На въпрос ще бъдат ли възобновени доставките от „Газпром“, Румен Радев заяви:

"Правителството трябва да се ръководи в своите действия в енергетиката, така че да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация. Във фокуса на неговите действия трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес".

В коментар на рокадите по високите етажи на властта от последни дни, той каза:

„Ако говорим за политически назначения, обърнете се назад, особено в някои министерства в управлението на тази четворна коалиция, тогава ще разберете какво означава политическа чистка“.