Две ключови рокади в петъчния ден - сменен е директорът на агенция „Митници“ - Павел Геренски заменя Павел Тонев. Смяна и в Приходната агенция - Борис Михайлов сяда на стола на Румен Спецов.

Отстраняването на Спецов е било по политически причини. Това му е било обяснено, заяви той пред bTV.

Наследникът му пък каза, че няма да тормози малкия и среден бизнес, както „е правено досега“.

Като причина за уволнението на Румен Спецов се посочва, че по официално предоставяна от него информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за тази година.

Според служебното правителство има отклонения в прогнозирането на приходите.

Също така не е отчетен и допълнителния риск, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Според източници на bTV става въпрос за „Булгаргаз“, а сумата е 104 милиона лева.

„Министърът на финансите ми съобщи, че уволнението ми е по политически причини. Няма общо с резултатите на НАП и работата ми като директор на НАП“, посочва Спецов.

Финансовият министър не беше открит за коментар. Няма политически реваншизъм в кадровите промени, които прави правителството, коментира вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.  

Новият директор на приходната агенция е Бисер Михайлов. Той е бил ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация. Още не се е запознал с работата на предшественика си, но смята, че НАП работи добре.

Приоритет му е НАП да работи безотказно и все по-добре.

По повод информациите, че е бил разследван, пред bTV Михайлов заяви, че  всъщност той е спечелил делата след грешки на прокуратурата и му е било изплатено обезщетение.