„Булгаргаз“ е дружеството със задължения към бюджета. Това потвърди пред bTV новият шеф на НАП Борис Михайлов. Той бе назначен на мястото на освободения от поста Румен Спецов.

„Все още не съм запознат с работата му. Ще ми трябва още време, за да видя за какво става въпрос. Като цяло смятам, че НАП работи добре“, каза Михайлов.

Сред мотивите за решението си за освобождаването на Спецов служебният кабинет изтъкна това, че съществува допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета.

Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери.

Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП, посочиха от Министерския съвет.

"Смятам, че това едва ли е пропуск на НАП. Просто такава е ситуацията в момента. Има война и много проблеми, голяма инфлация. Трябва ми време, за да проверя нещата конкретно", каза още Борис Михайлов.

Приоритет за него ще бъде НАП да работи безотказно и все по-добре. Работата ще бъде съсредоточена върху по-големите данъкоплатци.

„Нямам намерение да тормозим малкия и средния бизнес, което в годините се е случвало“, обясни още новият шеф на НАП.