Ние се разграничаваме, приемаме за недопустимо президентската институция да се меси в партийните работи. Не носим отговорност за този служебен кабинет.

Това каза в изявление лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на партията, след което стана ясно, че партията се разграничава от своите членове, назначени като министри и заместник министри в служебното правителство. В декларация на Националния съвет се казва, че са нарушили устава и участват в новата власт само в личното си качество. 

Причината - никой не е уведомил предварително ръководството, че ще бъде част от Изпълнителна власт, която не е с мандат на БСП. 

По време на заседанието на Националния съвет на БСП в малцинство са останали настроенията да бъдат изключени от партията, само защото Явор Гечев, Крум Зарков и Весела Лечева са приели предложението на президента да участват в служебното правителство.

Тримата, които отдавна са сред критиците на Нинова, не са в листите на червената партия.

В коментар на думите на вицепрезидента Илияна Йотова по-рано днес, че колкото по-бързо спре войната на Нинова с президента, толкова по-добре, лидерът на БСП заяви, че не знае от чие име говори Йотова и от името на кой орган на партията.

„Партията се произнася чрез своите колективни органи, ние сме партия. При нас лични решения и изречения няма“, отбеляза Нинова.

Нинова каза, че партията тръгва в пълна мобилизация към изборите, но има промени в коалиционните партньори.

"Остават в коалицията тракийските дружества и „Екогласност“, отпадат от коалицията „Нова зора“ и комунистическата партия, но подписваме нови споразумения за подкрепа извън тясната коалиция, с която ще се явим с около 10 леви партии, съобщи Нинова.