Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република Северна Македония и над своите граждани и ще използва всички национални и международни инструменти за защита на техните права.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с Християн Пендиков, който бе нападнат в град Охрид заради открито отстояваната си българска идентичност.

България е информирала своите международни партньори за поредната антибългарска кампания в РСМ, която ескалира през последните дни, посочват от прессекретариата на държавния глава.

"Институциите в РСМ трябва да докажат с дела, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия омраза към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието срещу македонските българи и български граждани, като виновните за тях бъдат разкрити и ефективно наказани", подчерта държавният глава.

"Отношението на РСМ към престъпленията от омраза срещу македонските българи е от ключово значение не само за двустранните отношения, но и за европейската перспектива на страната", посочи още президентът.

Румен Радев заяви, че България ще следи за действията на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на своите граждани, които въпреки системните репресии, продължават да отстояват своята българска национална идентичност.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска перспектива, както и реалното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и изпълнение на двустранния договор за добросъседство, посочи още държавният глава.

Румен Радев поздрави майката на Християн Пендиков за това, че е отгледала достоен син, а Християн – за смелостта му да отстоява българското си име.   

България никога не е била заплаха за националната сигурност на Република Северна Македония, каза служебният премиер Гълъб Донев на брифинг пред журналисти по повод невъзможността на много българи да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари.

Разочарован съм от реакцията на политиците в Скопие по отношение на договореностите, които имахме за нормално протичане и невъзпрепятстване на това да бъдат поднесени цветя на гроба на Гоце Делчев. Знаете, че те се опитаха да възпрепятстват и официалната българска делегация, коментира Донев. 

Той добави, че е възложил проверки на всички институции, които имат отношение към този инцидент.