По отношение на честването на 4 февруари Северна Македония се е държала по същия начин, както всяка друга европейска държава. Това заяви днес президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, цитиран от македонския сайт 360stepeni.mk.

„Нека се яви български гражданин, на когото е забранено да влезе в страната и да се поклони пред Гоце Делчев, с изключение на тези, които предизвикаха проблеми“, каза държавният глава на Северна Македония.

Държавният глава на Северна Македония говори за отношенията с България по време на съвместна пресконференция с президента на Унгария - Каталин Новак, която от своя страна заяви, че при възможност страната ѝ би искала да помогне за преодоляване на разногласията между Скопие и София. Преди това тя беше на официално посещение в България.

По време на брифинга Пендаровски говори и за приетата от българския парламент декларация, която осъжда насилието над македонските българи, тълкувайки я като „акт, необходим на вътрешнополитическата сцена в навечерието на парламентарните избори в България“.

Според него това е едностранен документ, който не получава подкрепа от никого в Брюксел. Според Пендаровски единственото, което е важно, е преговорната рамка с ЕС.

„Отношенията между Българи и Северна Македония се влошават“, отчита още Стево Пендаровски след последните събития около отбелязването на 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и приетата преди това в българския парламент декларация, осъждаща насилието срещу македонски българи.

Според него ситуацията на границата, където трима български граждани бяха задържани, а след това наказани и експулсирани заради отношението им към македонската полиция, е кристално ясна, а страната се е държала по европейски.

Отговаряйки на журналистически въпроси, Пендаровски говори и за македонските българи, които постоянно се оплакват както в София, така и в Брюксел. Той припомни, че миналата седмица те са имали среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

Пендаровски припомни също така, че според споразумението със София от 2017 г. гражданите на Северна Македония трябва да отправят проблемите си към македонските институции, а не към българските или европейските институции.