Премиерът и президентът влязоха в нова словесна престрелка, като този път причината стана арестът на руския опозиционер Алексей Навални.

Междувременно премиерът Борисов обяви, че от следващата седмица Националната агенция за приходите ще започне да изплаща компенсациите върху процент от оборота на фирмите, които спряха работа заради пандемията. 

Към фирмите със спрял заради мерките бизнес, ще се насочат 116 милиона лева. Те ще се изплащат от Агенцията по приходите, за да се избегне забавяне.

Борисов коментира и закъсненията при плащанията на отделните работници.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много е важно да обяснявате непрекъснато, че подпомагаме и физическите лица. А това са десетки хиляди. Става по-бавно за съжаление, но администрацията така работи, въпреки огромното старание и там има много болни“, каза премиерът, който посети Младежкия център за извънкласни дейности в Сливница.

Предстои и среща с ресторантьорския бранш, на която да се обсъди отварянето на заведенията.

„И те са ни толкова мили, но на везната поставяме на първо място здравето, образованието и културата и вече от там нататък  и параметрите продължават да падат, както в момента, но за радост, те падат само в България. Навсякъде в Европа, виждате се говори вече до Великден да отварят“, каза премиерът.

На фона на викове "оставка" от недоволна гражданка към Борисов, министър-председателят нарече "оглушително" мълчанието на държавния глава по отношение на задържането на руския опозиционер Алексей Навални.

„До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече - европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат,  не влязоха да се регистрират докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални, и Европейският съвет, и Европейската комисия… Вчера Шарл Мишел от името на Съвета е разговарял с президента Путин и настояваме за незабавното му освобождаване. БСП ги знаем кои са, държавният глава е най-представителната институция и неговият глас в случая е изключително важен“, заяви премиерът.

Последва реакция на президента, който отговори на думите на Борисов така:

Снимка: btvnovinite.bg

"Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата "да изгори" Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава" други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов".

Официална позиция от държавния глава по задържането на Навални до този момент все още няма.  А обиколката на Борисов продължи към строящия се участък от магистрала "Европа".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!