Оглушително е мълчанието на президента Румен Радев по темата за задържането на руския опозиционер Алексей Навални. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на текущи проекти в град Сливница, която излъчваше на живо във „Фейсбук“ страницата си. Той беше придружаван от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. 

„До този момент той не се е произнесъл.(...) Тук не става въпрос да се месим в работите на Руската федерация, а за чисто демократичен процес - че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не. Аз предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото вчера и Европейският парламент, и Европейската комисия настояват за незабавното му освобождаване“, каза Борисов. 

Премиерът коментира темата на фона на викове „Оставка" от недоволна гражданка.

Първата спирка на министър-председателя беше обновеният Младежки център за извънкласни дейности в града, където коментира актуалната епидемична обстановка и предстоящото връщане на децата от 5. до 12. Клас в час. „Единственото нещо, което може да се сложи на везната със здравето, това образованието и културата. Тук си заслужава рискът“, допълни премиерът.

Сградата е бивш военен клуб, реновирана е по проект към Държавен фонд „Земеделие“ на стойност 390 000 лв. и със средства на общината в размер на 110 000 лв.

След това беше инспектиран ремонтът на Център за социална интеграция на деца с увреждания. Кметът на града Васко Стоилов уточни, че през последните месеци в населеното място са изградени няколко инфраструктурни проекта. 

Министърът на икономиката увери, че започва изплащането на държавните помощи на затворените заради пандемията бизнеси. Лъчезар Борисов докладва на премиера, че в най-кратки срокове ще бъдат преведени 370 млн. лв. само чрез програмите на Министерство на икономиката.

„След като вече получихме одобрението на Европейската комисия, от другата седмица през НАП започва изплащането на помощта за оборотен капитал за близо 116 млн. лв.", заяви министърът  на икономиката. 

„И те са на мили, но на първо място поставяме здравето, на второ място образованието и културата, и вече след това, ако параметрите продължат да падат… Навсякъде в Европа виждате каква е ситуацията“, каза премиерът.

Ресорният министър посочи, че по процедурата за подкрепяне на средните предприятия са одобрени вече предложения за близо 233 млн. лв., а за микро и малки предприятия са преразгледани и ще се финансират предложения за над 3,5 млн. лв.

Предстои среща на правителството с представители на ресторантьорите, с които да се обсъди отварянето на заведенията. 

Обиколката на Борисов продължи към строящия се участък от магистрала „Европа".