Държавният глава Румен Радев излезе с позиция по темата „Навални“, след призива на премиера Бойко Борисов. 

„Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В европарламента се прочу със заканата „да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа.

Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", коментира за bTV президентът.

По-рано днес министър-председателят заяви, че мълчанието на президента Румен Радев по темата за задържането на руския опозиционер Алексей Навални е „оглушително“. 

„До този момент той не се е произнесъл.(...) Тук не става въпрос да се месим в работите на Руската федерация, а за чисто демократичен процес - че всеки опозиционен човек или всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място – не. Аз предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото вчера и Европейският парламент, и Европейската комисия настояват за незабавното му освобождаване“, каза Борисов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!