Президентът Румен Радев заяви, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи. Коментарът му идва в деня, когато в София се провежда мащабна конференция за прехода на страната ни към зелена енергия.

На въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите, държавният глава каза: „Трябва „Зелена сделка“, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена“.

Той припомни, че на Съвета на ЕС през май тази година държави като Полша, Гърция, Унгария са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

„Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени, каза държавният глава. Това са дългосрочни процеси, дълги години не беше взето абсолютно никакво решение и ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България“, каза президентът. 

Радев допълни, че в комплекса заедно с въглищата, при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

Президентът Румен Радев поднесе цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. 

Помолен да сподели очакванията си за предизборната кампания, президентът посочи, че очаква коректна кампания, в която да водят идеите, а не компроматите, за да може всеки кандидат да разгърне своята визия, своите позиции и своите способности.

БТА