Реформаторският блок и Лютви Местан на тези избори са едно и също, каза лидерът на „Нова република“ Радан Кънев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Коментирайки агитацията от страна на турски министър да се гласува за ДОСТ, Кънев посочи, че това е недопустимо.

„Отдавна сме казали, че най-важното е да не се допуска чуждо вмешателство в българската политика, независимо от коя страна идва – каза Кънев. – Видях вчера реакцията на колегите от РБ2, 3, 4 или колкото са, която е много помпозна. Само че, когато им предложих да отстраним НПСД от Реформаторския блок, [Меглена] Кунева скочи като ужилена, защото вечно си пазят някакви баланси. ДОСТ е коалиция между партията на Лютви Местан и партията на Касим Дал, която беше част от РБ. Реформаторският блок като коалиция на тези избори е регистрирана с подписа на Орхан Исмаилов, въпреки, че той участва в друга коалиция. Иначе те нямаха право да използват изобщо името Реформаторски блок. Така че РБ и Лютви Местан на тези избори са едно и също. Те използваха този подпис, а сега го играят на популизъм“.

Дълго време бяхме заедно с тези хора, които сега са в коалиция с Местан, и знаем защо вече не сме заедно – защото възгледът ни за политика е се различава драматично. Всичко се промени след преврата в Турция, каза той.

Според него реакцията на служебния кабинет по въпроса закъснява. Тя трябва да е категорична.

По думите му ГЕРБ и БСП мълчат заради гласовете от Турция. „Тези две партии, уж големи, които всички медии се опитват да пробутат като единствени алтернативи, са едно и също и по един същ начин се подлагат и на изток, и на югозиток, и накъдето се сетят в името на това да държат властта в България“, каза гостът.

Според него намесата във вътрешните работи на България идва през пробив в службите и във външната политика и е отговорност на управляващите през последните години.

За социологическите проучвания, които дават преднина на БСП пред ГЕРБ и малки проценти за десните партии, Кънев каза, че „това е оформяне на обществено мнение, не е анализ на реални данни“.

Десният избирател иска България да тръгне да се оправя. Ще се оправим, когато властта спре да краде. А това ще стане, когато има достатъчно смели политици, които да въведат румънския модел на правосъдие, смята Кънев.

Всички се съпротивляват, защото ги е страх, посочи той.

За себе си и „Нова република“ каза, че са доказали, че не крадат, че не остават във властта на всяка цена и когато тя се разминава с принципите, остават с принципите.

Избирателите в дясно не са малък интелектуален сегмент от обществото, те са над 1 млн., но твърде дълго се подлъгват по ГЕРБ, каза още той.

Гостът посочи още, че основният враг на партията са „крадците и мошениците, независимо какъв етикет са си сложили и в коя международна институция членуват“.

Вижте целия разговор във видеото: