Разследваният за подкуп чрез изнудване и опит за измама разследващ полицай от Варна беше пуснат под домашен арест. 50-годишният служител на реда беше задържан в петък, 4 декември, при получаването на част от искания подкуп.

Окръжна прокуратура-Варна няма да протестира мярката, защото смята, че обвиняемият няма да възпрепятства разследването или да се укрие.

Снимка: Прокуратура на Р България

От прокуратурата информират, че в хода на досъдебното производство са събрани доказателства, показващи, че разследващият полицай е поискал подкуп от 10 000 лв. и е приел на четири пъти част от тях - общо 5000 лв. 

Сумата била поискана от лицето, за да не бъде привлечен към наказателна отговорност. Освен това разследващият полицай го въвел в заблуждение, че трябва да даде сума от 3000 лв. и за наблюдаващия прокурор, който да прекрати делото. Освен това го уверявал, че трябва да даде още 3000 лв. за наблюдаващия прокурор, който ще прекрати това дело.

Снимка: Прокуратура на Р България

 

Деянията, за които разследващият полицай е обвинен, се наказват с лишаване от свобода от три до десет години, глоба до 20 000 лв. и с лишаване от права. Полицаят е с над 20-годишен стаж и до този момент няма провинения. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!