Мръсен въздух на много места в страната. Отчетени бяха високи нива на фини прахови частици в София и в редица други градове. В столицата нивата на места бяха 4 пъти над нормата. 

Според платформата air.bg, малко са градовете в страната, където стойностите са в норма.

В страната – най-замърсен въздух са дишали в Горна Оряховица и Видин. Основната причина е отоплението с твърдо гориво и метеорологичните условия. 

Столичната община започна проверки, както на тежкотоварните автомобили, така и за незаконно горене на отпадъци. Тези два дни е осигурен буферен паркинг на метростанциите, за да се ползва градският транспорт. Взимат се и дългосрочни мерки, уверяват от Общината. 

Пулмолози алармират, че мръсния че това е идеална среда за разпространение на коновируса. Най-потърпевши от мръсния въздух са децата и възрастните хора, казва д-р Александър Симидчиев. 

„Замърсеният въздух улеснява вируса да се разпространява и да влиза безпрепятствено. Замърсяването потиска локалния имунитет, по-лесно се загнездва и разпространява. Замърсяването е средство за разнасяне“, обясни пулмологът.

В тази сложна ситуация маските са най-разумния вариант. Освен срещу коновируса, драстично намаляват и количеството фини прахови частици. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!