Раните у жертвите на „Наглите” са много дълбоки. Възстановяването от кризи може да остави човек на по-ниско ниво на функциониране от преди травмата, да се върне към същото или да се подобри. Това каза в предаването „120 минути” психологът Росен Йорданов, който е работил с някои от отвлечените.

Той допълни, че тези престъпления носят едни от най-тежките травми.

"Едно от най-важните неща в нашия живот е усещането за контрол. То е свързано дори ако искате и с терористичните актове, защото – илюзията, че контролираме сили, които са много над нас, илюзията, че контролираме живота си, че контролираме отношенията си, че имаме някакъв контрол, и когато той се наруши, нашият живот, нашата представа за екзистенция се нарушава сериозно, а представете си какво означава да нямаш никакво усещане за контрол", каза психологът.

На въпроса как се работи с жертва на отвличане, психологът каза, че основната цел е човек да приеме ненормалното за нормално, да разбере, че ненормално е събитието, а не неговата реакция към него.

Той обясни, че жертвите започват да приемат за ненормални естествените си чувства – страха си, ужаса, който са изпитали, срама, чувството за вина и основната цел на един контакт е да се достигне до разбирането, че не твоите чувства са ненормални, а ненормално е събитието, но този трансфер е труден.

Репортерът на bTV Росен Цветков се е чул с повечето от жертвите на „Наглите” и каза, че травмата още е в тях и е доста дълбока, може би затова те не искат да говорят, а да забравят.

По-рано тази седмица стана ясно, че вратички в закона ще позволят на двама от "Наглите" да излязат на свобода, а представители на съдебната система се заеха да поправят закона поне на думи.

Петър Стоицев и Николай Младенов са съдиите от Градския съд, които са казали „да” на предсрочното совобождаване на Любомир Димитров - Гребеца и Ивайло Евтимов–Йожи.

Не се знаят обаче имената на хората от затвора, които са написали становищата за освобождаването, каза Росен Цветков. По думите му всичко е станало в голяма тишина.

Апелативният съд реши съдбата на Гребеца тази седмица, като отказа да го пусне предсрочно. Според репортера това е станало единствено заради големия медиен отзвук.

Според психолога Росен Йорданов в България е крайно време да се случат две неща – хората, които заемат общественозначими позиции, независимо дали са съдии или чиновници в някое министерство и отговарят за решенията, трябва да дават отговори на обществото.

„Не може да се криеш в някакви процедурки, в някакви дребни хитринки и затова сериозно мирише на корупция”.

Второ – институцията „условна присъда трябва сериозно да се ревизира. В България има почти 15 000 условни присъди за миналата година и от тях само 100 са с пробационен надзор.

"Пробацията е начин ти да имаш наистина превъзпитателната функция, за която говорим и то при по-леките и хора, които наистина са се превъзпитали. Друг е въпросът дали изобщо хора, извършили отвличания, системно идентифицирали се с криминални деяния, могат да се превъзпитават и изобщо подлежат на подобно  снизходително отношение, това е абсурд", допълни психологът.

Той каза, че в Европа всяко предсрочно освобождаване е съпроводено с пробационен надзор. В България това не е така и е време да се случи, време е да не си затваряме очите.

Оказва се, че полицаите, които са работили по този случай, са изпратени в забвение. Тези, които са разбили бандата на „Наглите” въобще ги няма в системата на МВР и дори няма как да се говори с тях, заяви Росен Цветков.

Очаквайте още за бандата на "Наглите" в bTV Репортерите тази вечер след Централната емисия Новини.