Няма виновни за смъртта на 3-годишния Алекс, който почина през ноември. Проверката на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" не откри пропуски в трите болници, където родителите са потърсили помощ – софийската Педиатрия, "Пирогов" и "Лозенец".

Директорите на трите лечебни заведения бяха отстранени по настояване на премиера до приключване на проверката. Тогава той изтъкна, че "трябва да има възмездие".

Здравното министерство съобщи, че от днес те са възстановени на работа.

Потвърждава се причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези.

Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта, се посочва още в документите.

В Министерството на здравеопазването са постъпили констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето.

Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на прокуратурата, която също се сезира по случая. Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването.

През ноември родителите на 3-годишния Алекс разказаха пред bTV как са потърсили помощ в трите лечебни заведения с болното си дете и обвиниха медиците, че не са направили достатъчно, за да бъде спасено.