Отстраниха трима директори на болници заради смъртта на дете в София.

Мярката обяви премиерът Бойко Борисов след като се срещна с родителите на починалото 3-годишно момче.

Докато трае проверката в лечебните заведения с постовете си се разделят директорите на Педиатричната болница, на болница "Лозенец" и на болница "Пирогов".

Експертизите по случая ще бъдат изготвени във Воeнномедицинска академия.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно ставнаха ясни резултатите от проверката, разпоредена от здравния министър Кирил Ананиев

Решението за отстраняването на тримата болнични шефове премиерът обяви, след като тази сутрин се срещна с родителите на починалото дете.
А по време на заседанието с министрите поиска втора проверка.

Последва едночасова среща между директорите на лебниците и здравния министър. След нея пред медиите говориха шефовете на столичната педиатрия и на "Пирогов".  Директорът на Лозенец Любомир Спасов избегна камерите. 

"Ние ще окажем пълно съдействие на извършените проверки с необходимата документация и пълно съдействие", заяви Димитър Русинов, временно отстранен от поста директор на "СБАЛ по детски болести проф. д-р Иван Митев".

Съдействаме максимално на проверките, каза и директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. 

Временно отстранена от длъжност е и д-р Елена Георгиева, дежурният интензивен лекар от педиатрията, който според родителите, е отказал хоспитализация на детето в продължение на 2 часа, днес не беше открита за коментар.

В понеделник пред bTV, тя беше категорична, че няма забавяне в лечението. Междувременно медици от педиатрията излязоха с декларация в защита на колегите и на ръководството на лечебницата.

Снимка: btvnovinite.bg

Според първоначалните резултати от проверката на здравното министерство, детето причината за смъртта е тежка двустранна хеморагична пневмония, която представлява двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове.

Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения, сочет данните от аутопсията.

Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!